Rețetă Picioare de porc gătite lent, cu usturoi și mămăligă

Ingrediente, pentru 4 porții:

• 4 picioare de porc, curățate

• 1 ceapă mare

• 2 morcovi

• O jumătate de țelină mică

• 2 foi de dafin

• 1 linguriță boabe de piper

• Sare grunjoasă

• 1 linguriță boia dulce

• O jumătate de linguriță cimbru uscat

• 1 pahar vin alb sec, opțional

• 2-3 linguri ulei

Pentru servit:

• Mămăligă caldă, moale

• Usturoi zdrobit cu puțin ulei și zeamă de carne

Mod de preparare:

1. Pregătirea picioarelor:

Curăță-le bine și opărește-le 5 minute în apă clocotită. Clătește și pune-le într-o cratiță mare.

2. Fierbere lentă:

Acoperă cu apă rece, adaugă ceapa, morcovii, țelina, foile de dafin, piperul și sare. Fierbe la foc mic 2,5–3 ore, până când carnea se desprinde ușor de pe os și zeama devine concentrată.

3. Aromatizare finală:

Scoate picioarele, unge-le cu puțin ulei, boia și cimbru, apoi pune-le într-o tavă.

Adaugă un polonic din zeama de fierbere și vinul alb.

Dă la cuptor 25–30 min la 200°C, până prind crustă aurie.

4. Mujdeiul:

Zdrobește usturoiul, freacă-l cu puțin ulei, sare și 2-3 linguri de zeamă fierbinte din oală până devine cremos și aromat.

5. Servire:

Pune pe farfurie o bucată de picior rumenit, toarnă peste el mujdeiul cald și așază alături o mămăligă moale, aburindă. Opțional, presară puțin pătrunjel tocat.

Rezultatul: carne fragedă, sos lipicios și aromă de usturoi care umple casa.