Ciorbă țărănească cu oase garf afumate

Descoperă rețeta noastră aRoma: Ciorbă țărănească cu oase garf afumate

Ingrediente (4-5 porții):

  • 1–1,2     kg oase garf afumate
  • 2     morcovi
  • 1     păstârnac
  • 1     ceapă mare
  • 1     ardei gras (roșu sau verde)
  • 3-4     cartofi medii
  • 2     roșii sau 200 ml suc de roșii
  • 1     legătură leuștean (sau pătrunjel, dacă preferi)
  • 2     foi de dafin
  • 1     linguriță cimbru uscat
  • Sare     și piper după gust
  • 2-3     linguri ulei
  • 200     ml borș (sau zeamă de varză, ori lămâie pentru acrire)

Mod de preparare:

1.    Fierberea oaselor

o    Pune oasele garf afumate în oală cu 3-4 litri de apă rece. Fierbe 30 min, spumând dacă e nevoie.

2.    Adăugarea legumelor

o    Taie morcovii, păstârnacul și ardeiul cubulețe, ceapa mărunt.

o    Pune legumele în oală, împreună cu foile de dafin și cimbrul. Fierbe încă 20 deminute.

3.    Cartofii și roșiile

o    Adaugă cartofii cuburi și fierbe până sunt aproape gata (15 min).

o    Pune roșiile tocate sau sucul de roșii și mai lasă să dea un clocot.

4.    Acritura

o    Adaugă borșul fiert separat (sau zeama de varză/lămâie). Mai fierbe 5-7 minute.

5.    Finalizarea

o    Potrivește de sare și piper.

o    Scoate oasele, desprinde carnea și pune-o înapoi în ciorbă.

o    Presară leuștean sau pătrunjel verde tocat.

Servire

Ciorba se servește fierbinte, alături de ardei iute și pâine proaspătă. Are gust intens de afumătură, dar e mai ușoară decât mâncarea de fasole.